top of page

Mondjátok el fiaitoknak ! Corvin köz 2017. okt 22. - '56-ra emlékezve - Koller Levente

1956 egy 13 eves Práter utcai srác szemszögéből – Visszaemlékezés es a helyszínek bejárása

Az 1956-os Forradalom kitörésekor Koller Levente 13 éves, nyolcadikos diák volt a Práter Utcai Általános Iskolában. Október 23-án, kedd este a másnapi Kőszívű Ember Fiai olvasmánynak a könyv beszámolóját készítette, de a rádióban felszólaló hírek többször elvonták a figyelmét a házi feladattól. Aznap este a távoli fegyverropogás és a harcok tompa moraja végleg megszakítotték a dolgozat írását. A család már tudta, hogy kitört a Forradalom….

A feltöltött videóban egy helyszíni bejárás kereteben a akkori emlékeit es az akkor látottakat és tapasztaltakat osztotta meg a fiatalabb generációkkal.

A fenti visszaemlékezés magyar és angol nyelvű változatai az alábbi linkeken olvasható.

Magyar

http://www.freedomfighter56.com/hu_stories.html

http://www.freedomfighter56.com/hu_stories_koller_l.html

English

http://www.freedomfighter56.com/en_stories.html
http://www.freedomfighter56.com/en_stories_koller.html

Koller Levente
1943-ban született Budapesten. A Práter utcai iskolába járt, 1956-ban nyolcadik osztályos volt. A forradalmi napokat családjával a Práter utcai lakásukban töltötte. 1957-ben édesanyja Levente két testvérével megérkezett az Egyesült Államokban élõ nõvéréhez. A Vörösmarty Gimnázium befejezése után az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen folytatta tanulmányait. 1964 óta Koller Levente is az Egyesült Államokban él. Két évig szolgált sorozott katonaként az amerikai hadseregben. Szakmai tanulmányait a New York Egyetemen folytatta. Egész pályafutása alatt mûanyag kutatóként dolgozott. Laboratórium vezetõ volt, valamint igazgatósági tagja volt a Mûanyagkutatók Társaságának és az Anyagok Megmunkálási Módszereit Fejlesztõ Társaságnak. Technikai szakkönyvek fejezetei és néhány amerikai szabadalom viseli nevét. 2003-as nyugdíjba vonulása óta újabb szabadalmi beadványokon dolgozik. Jelenleg a Magyar Baráti Közösség Tanácsosa.

bottom of page