top of page

ÉLŐ EMLÉKEZET

Örökmécses protokoll

 

Az örökmécses újragyújtási, hagyományőrző protokollja
 
Az alábbiakban egy javaslatot teszünk közzé, amely 1956. üzenetét hívatott a ma emberének tudatában elevenen tartani, illetve a társadalom sajnálatosan nagy részébe beleplántálni. Tennénk ezt egy rendszeresen ismétlődő eseménysorral, amely 56-hoz méltó módon kelti majd fel a turistákon túl, a legközömbösebb emberek érdeklődését is a valódi üzenet iránt. Természetesen minden javaslatot megfontolunk, hiszen nekünk készül ez az emlékmű, amely valóban közös gondolkodás eredménye lesz. Javaslatait várjuk a PolgKorNewYork@aol.com  emlekmu@56langja.com e-mail címre.
Köszönjük!
 
Íme:
A láng körüli szertartás:
A nap utolsó sugaraira a fal mögül előmasírozik két egyenruhás katona, vállukon puskával, egy tiszt vezetésével. Mögöttük jön egy pap/lelkész. A pap megáldja a lángot. A láng lassan kialszik(valaki lecsavarja a nem látható helyen lévő gázcsapot).
A pap/lelkész (naponta más felekezetű) imát mond a kialudt emberi életekért, az elesett, kivégzett hősökért, azután a tisztet követve visszamegy a fal mögé. A két katona a palack (a Pesti Srác) két oldalán őrséget áll. Kb. 5-10 perc múlva beáll a szürkület, amikor a tárgyak már elveszítik  a színüket. Ekkor a fal mögül két cserkész egyenruhás gyerek (egy fiú és egy lány) lép elő, valamint a kijelölt mécsesgyújtó (az előzetesen aznapra kisorsolt személy), aki a mécseshez lépve újragyújtja a lángot. Ezt  követően visszamegy a cserkészek kíséretében a fal mögé. A két katona még egy fél óráig őrséget áll, és amikor teljesen besötétedett, visszavonul  a fal mögé.
Ezzel véget ért a kb. egy órás szertartás.
Erre a szertartásra  napi rendszerességgel kerülne sor.

Az adott napi mécsesgyujtókat egy meghírdetett nevezés alapján a kárpátmedence, de adott esetben  a világ magyarsága köréből választaná ki az emlékműt ápoló  bizottság.
Erre az alkalomra 365 emlékplakettet készítenénk és adnánk át az adott napi mécsesgyújtó egyénnek vagy szervezetnek.
Ez egy látványos, hagyományteremtő esemény kell, hogy válljon ebből a  protokollból, hogy valóban méltó és élő emlékezet legyen ez az emlékmű. Turisztikai  értéke is lenne, nem beszélve arról, hogy minden  évben 365 egyedi és  felejthetetlen élményt nyújthat különböző egyéneknek és szervezeteknek akik büszkén teszik majd ki falukra az emlékplakettet, legyen az határon belül vagy kívül.
Így 56 emléke, tanítása, üzenete és szellemisége apró fizikai emlékhelyek ezreit hozná létre folyamatosan  
terjedve szerte a teljes magyarság körében Budapesttől, Buenos Airesig, Kolozsvártól New Yorkig.

A végleges megoldás még várat magára, s a további közös gondolkodás eredménye fogja meghozni azt.
 

 

Támogassa az emlékmű megvalósulását!

bottom of page